Η Σελήνη
Το πιο κοντινό σε μας ουράνιο σώμα ήταν πάντα οικείο άλλα και μυστηριώδες. Αν και έχει την ίδια πλευρά στραμμένη προς τη Γη διαρκώς, η εμφάνιση της Σελήνης αλλάζει συνέχεια καθώς οι σκιές των προεξοχών του Ήλιου έρπουν κατά μήκος των γεμάτων με κρατήρες πεδιάδων της. 
Άλλα το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του δορυφόρου της Γης, είναι η περιοδικότητά του. 
Αλλάζει από νέα Σελήνη σε πανσέληνο και ξανά από την αρχή κάθε είκοσι εννιάμισι μέρες, με μια αμετάβλητη σταθερότητα. 
Από τους πολύ παλιούς χρόνους, οι άνθρωποι απέδωσαν στη Σελήνη τη δύναμη να επηρεάζει την πορεία της φύσης. Ήξεραν, όπως και εμείς άλλωστε, ότι ήταν η αιτία της παλίρροιας, κατά συνέπεια νόμιζαν ότι επηρεάζει και τα υγρά του σώματος. 
Η πιο σπουδαία θεά του φεγγαριού ήταν η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, η Ελληνίδα κυνηγός Άρτεμις, που στους Ρωμαίους ήταν γνωστή ως Ντιάνα. Όταν ο πατέρας της, ο Δίας, βασιλιάς των θεών, της πρόσφερε δώρα, αυτή διάλεξε την αιώνια αγνότητα, την ανεξαρτησία που προσέφερε, και μια κοντή φούστα που τη διευκόλυνε όταν κυνηγούσε ζώα. 
Οπλισμένη με ένα ασημένιο τόξο, γύριζε στα βουνά αδέσμευτη, αποδεχόμενη με δισταγμό τη διακοπή που της επέβαλλαν οι γυναίκες από τις δραστηριότητές της, όταν ζητούσαν να τις βοηθήσει κατά τη γέννα. Ήταν η ουσία της γυναίκας ως ατόμου, όχι της γυναίκας ως συντρόφου του άνδρα. 
Η Εκάτη, μια ακόμη θεά των Ελλήνων, είχε σχέση με τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Ήταν η βασίλισσα των φαντασμάτων και άλλων σκοτεινών η κρυφών πραγμάτων, κυβερνούσε τη μαγεία και τη βαθιά σοφία. 
Οι αρχαίοι αστρολόγοι δεν μπορούσαν να ξέρουν το μικρο μέγεθος της Σελήνης και το πόσο ασήμαντη ήταν στο κοσμικό σύνολο. Έβλεπαν μόνο ότι η σφαίρα αυτή ήταν ένα από τα δυο κυριότερα αντικείμενα στον ουρανό. Έτσι τη συνέδεσαν με τον Ήλιο, σε μια αρσενική-θηλυκή δυαδικότητα. Αστρολογικά αντιπροσωπεύει την ψυχή και τον ασυνείδητο εαυτό. Θεωρείται θηλυκή, υγρή και συναισθηματική, σε αντίθεση με την ξερή αρρενωπότητα του Ήλιου. Σχετίζεται με τη γονιμότητα, τη μητρότητα, την οικογένεια, την ανάπτυξη, το θάνατο, τη φθορά. Στα ωροσκόπια συνδέεται με τη δυαδικότητα, τις φωτεινές και σκοτεινές ιδιότητες, τους ρυθμούς, τη μεταβολή, την ευαισθησία, τη μνήμη. 
Η Σελήνη κυβερνά τον Καρκίνο, άλλα επειδή κινείται τόσο γρήγορα μέσα από όλο το ζωδιακό κάθε μήνα, οι αστρολόγοι θεωρούν ότι επηρεάζει και άλλα ζώδια. Από φυσιολογική άποψη συνδέεται με το στομάχι, το στήθος, τις ωοθήκες, το λεμφικό και άλλα σωματικά υγρά και την παρεγκεφαλίδα. 
Το πεδίο τροχιάς της κλίνει ελαφρά προς το πεδίο τροχιάς της Γης, που ονομάζεται εκλειπτική, έτσι το πεδίο τροχιάς της Σελήνης διασχίζει την εκλειπτική κάθε δεκατρείς και μισή μέρες. Τα σημεία επαφής καλούνται Βόρειος και Νότιος Δεσμός. Οι αστρολόγοι θεωρούν ότι η επιρροή των δεσμών της Σελήνης είναι ανάλογη με την επιρροή που εξασκούν οι πλανήτες. 
Η θέση της Σελήνης κατά τη στιγμή της γέννησης λέγεται ότι αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Και όταν ένας άνθρωπος γεννιέται σε "γέμιση" είναι "νεότερος", πιο αντιδραστικός και ευερέθιστος, ενώ όταν κάποιος γεννιέται σε "χάση" μπορεί να φαίνεται γεροντότερος και πιο σκεπτικιστής. Η Σελήνη έχει διάφορα σύμβολα, ένα από τα οποία είναι η ημισέληνος.