ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τον ερχομό του θερινού ηλιοστασίου το ελεύθερο χοροπήδημα των Διδύμων βυθίζεται στη Γη από την παλιρροϊκή έλξη του Καρκίνου,του Καβουριού. Κυβερνήτης του είναι η σελήνη, η οποία συνδέεται στην αστρολογία με τη φύση, την κυοφορία, τη μητρότητα και τη δημιουργία και συντήρηση της ζωής. Ίσως ο Καρκίνος αντιπροσωπεύει, όσο κανένα άλλο σημείο του ζωδιακού, την παθητική, δεκτική, άλλα βαθιά δυναμική θηλυκή δύναμη της φύσης - τη μητέρα που τρέφει άλλα και καταβροχθίζει τα πάντα. Το Καβούρι συμβολίζει τη θάλασσα, το λίκνο κάθε ζωής. 
Οι Καρκίνοι τοποθετούν όρια, κατασκευάζουν σπίτια, και μαζεύουν πράγματα για επώαση, προστασία, γαλούχηση και μητρική περιποίηση. Το κέντρο τους είναι η οικογένειά τους, δένονται με την παράδοση και το παρελθόν και φοβούνται το μέλλον και το άγνωστο. Η ασφάλεια είναι ένας απ τους κυριότερους στόχους τους. Ενώ οι Δίδυμοι περιγελούν τη ζωή, οι Καρκίνοι τείνουν προς τη μελαγχολία και την εσωστρέφεια. Είναι ανήσυχοι. Η διάθεσή τους αλλάζει σαν την παλίρροια. Οι αστρολόγοι λένε ότι βρίσκουν τον αληθινό κόσμο απειλητικό, έτσι αποσύρονται μέσα σε όνειρα και φαντασιώσεις και προστατεύουν τον εαυτό τους πηγαίνοντας στη σχετική ασφάλεια του παρελθόντος. 
Ένα ειδικό χάρισμα των Καρκίνων είναι η καλή τους μνήμη. Οι Δίδυμοι μεταχειρίζονται την εμπειρία εκφράζοντας την, οι Καρκίνοι ανακαλώντας τη στη μνήμη. Οι Καρκίνοι αγαπούν όλα τα παλιά πράγματα. Προσκολλώνται στα παλιά πράγματα και τις παλιές συνήθειες. Διατηρούν τα πάντα στη μνήμη τους. Έτσι γίνονται καλοί ιστορικοί - κηδεμόνες και φρουροί του παρελθόντος. 
Το σύμβολο του Καβουριού δηλώνει σε μεγάλο βαθμό τη φύση του Καρκίνου. Μεταφορικά, οι Καρκίνοι έχουν ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος και ένα μαλακό εσωτερικό. Για να παραμερίσουν το εύθραυστο εξωτερικό τους και να δείξουν πόσο τρωτοί είναι, χρειάζονται ασφάλεια. Είναι επιφυλακτικοί, παίρνουν στάση άμυνας και κλείνονται γρήγορα στο καβούκι τους. Σαν το καβούρι, πλησιάζουν τον κόσμο λοξά, με το πλάι. Θέλουν αποκλειστικότητα στις κοινωνικές τους σχέσεις, ταυτόχρονα όμως είναι πολύ ευαίσθητοι αν οι άλλοι τους αποκλείσουν. Δεν ξεχνούν ποτέ μια παράλειψη. Οι κεραίες του Καβουριού είναι εκπληκτικά οξείες. Ένα ευδιάκριτο χάρισμα του Καρκίνου είναι η μεγάλη δύναμη αντίληψης που έχει. 
Η υπερβολική ευαισθησία προς το περιβάλλον και τις ανάγκες των άλλων κάνει τους Καρκίνους εξαιρετικούς επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης ικανοί να βρίσκουν τις πηγές - αυτοί ξέρουν πάντα που υπάρχουν τα καλύτερα αγαθά και που προσφέρονται οι καλύτερες υπηρεσίες. Μοιράζονται γενναιόδωρα τις πληροφορίες τους - μέχρις ενός σημείου. Οι Καρκίνοι κρατούν λογαριασμούς. Περιμένουν να ανταμειφθεί η καλοσύνη τους. Αν απογοητευθούν, αποσύρονται και γίνονται εχθρικοί. Τότε οι δάγκανες του καβουριού μπαίνουν στο παιχνίδι, δαγκώνοντας ότι έχουν οι άλλοι. 
Σύμφωνα με τους αστρολόγους, οι περίπλοκες, σχέσεις μητέρας - παιδιού κυβερνούν τη συναισθηματική ζωή τους. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με οποιοδήποτε τρόπο, με τον Καρκίνο να παίζει το ρόλο της καλής η κακής μητέρας, η του καλού η άτακτου παιδιού. Στην περίπτωση που παίζουν το ρόλο του παιδιού, διψούν για αγάπη η οποία δεν είναι ποτέ αρκετή για να τους ικανοποιήσει. Νιώθουν πάντα υποχρεωμένοι να την αμφισβητούν και επομένως να τη θέτουν υπό δοκιμασία για να δουν πόσο μπορεί να αντέξει ο φίλος η ο σύντροφος πριν αποσυρθεί η αποσύρει την αγάπη του. 
Ο άντρας Καρκίνος είναι πολύ πιθανό να είναι προσκολλημένος στη μητέρα του. Σαν ενήλικος μπορεί να χρειάζεται πολλή ασφάλεια, προστασία, τρυφερότητα, οικογενειακή αρμονία, τυπικότητα και ρουτίνα. 
Η γυναίκα Καρκίνος τείνει προς τον παραδοσιακό ρόλο της συζύγου και μητέρας, ψάχνοντας να δώσει διέξοδο στο ισχυρό μητρικό της ένστικτο και την αγάπη της για το σπιτικό και την οικογένεια. Έχει ταλέντο στο να δημιουργήσει μια σπιτική, προστατευτική ατμόσφαιρα, ένα καταφύγιο - είτε στο σπίτι της, είτε ανάμεσα στους συναδέλφους στη δουλειά. 
Στην καλύτερη περίπτωση, και τα δυο φυλά είναι από τους πιο στοργικούς ανθρώπους, βαθιά διαισθητικοί, και γρήγορα μπορούν να συλλάβουν τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων και να ανταποκριθούν σε αυτές.