Κοσμικές σχέσειςΤ
Την άνοιξη του 1988 ο κόσμος έμαθε ότι η Νάνσι Ρίγκαν, σύζυγος του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επέβαλλε, μερικές φορές, ορισμένες αλλαγές στο επίσημο πρόγραμμά του, ανάλογα με τις προβλέψεις ενός αστρολόγου. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι πριν από μια διάσκεψη κορυφής, ο αστρολόγος της κυρίας Ρίγκαν κατέστρωσε το ωροσκόπιο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με σκοπό να βοηθήσει τον πρόεδρο να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις διαπραγματεύσεις με το Σοβιετικό αρχηγό. Τα νέα κατέπληξαν τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς - πολλοί μάλιστα τα αντιμετώπισαν με κάποια ειρωνεία. Πως γινόταν, στην πυρηνική εποχή, ο πιο δυνατός άντρας του κόσμου να επηρεάζεται από μια ψεύτο-επιστήμη που έχει δυσφημιστεί και απορριφθεί από τους επιστήμονες, αιώνες πριν; Τι θα σκέφτονταν οι άνθρωποι για τους κατοίκους του Λευκού Οίκου που έδιναν τόση αξία στις σχετικές με πλανήτες, άστρα και σημεία του ζωδιακού ανοησίες; 
Στην πραγματικότητα, πολλοί Αμερικανοί και ακόμη περισσότεροι ξένοι, δεν παραξενεύτηκαν καθόλου με το ενδιαφέρον του Ρίγκαν για την αστρολογία. Η μελέτη των σχέσεων μεταξύ ουρανών και ανθρώπινων υποθέσεων δεν είναι ανοησία ούτε ψέυτο-επιστήμη, άλλα ένα έγκυρο και πρακτικό πλαίσιο - για να βλέπει κανείς τη ζωή - που μερικές φορές βοηθάει τον άνθρωπο να διακρίνει, σε γενικές γραμμές, τι πρέπει να περιμένει από το μέλλον. Και όλοι αυτοί που πιστεύουν στην αστρολογία συνετέλεσαν ώστε να θεωρηθεί μια πολιτικά έξυπνη πράξη η άρνηση του πρόεδρου Ρίγκαν να την αποκηρύξει δημόσια (δήλωσε ότι δεν ξέρει αρκετά για το θέμα και επομένως δεν μπορεί να το κρίνει). 
Η δημοτικότητα της αστρολογίας είναι πιο φανερή στην Ανατολή, όπου η αρχαία τέχνη δεν έχασε ποτέ την καλή της φήμη ενώ, τουναντίον, στη Δύση μειώθηκε για αρκετό καιρό. Σε πολλές ασιατικές κοινωνίες, ακόμα και στις πιο πολιτισμένες, οι μορφωμένοι δεν ορίζουν ποτέ την ημερομηνία του γάμου τους, ή δεν προβαίνουν σε αγορά ακινήτου αν δεν συμβουλευτούν έναν αστρολόγο ο οποίος θα τους βεβαιώσει ότι η ώρα είναι ευνοϊκή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ημέρα για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδίας επισκεύτηκε, γιατί η 15η Αυγούστου 1947 που είχε οριστεί αρχικά, θεωρήθηκε δυσμενής - έτσι, η τελετή έγινε στις 14 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, ακριβώς τα μεσάνυχτα. Στην Μπανγκόγκ τα στελέχη επιχειρήσεων δεν παίρνουν καμιά κρίσιμη απόφαση αν δεν συμβουλευτούν τους αστρολόγους. Όταν η Κόκα Κόλα άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο εμφιάλωσης στην Ταϊλάνδη, οι διευθυντές της περίμεναν μέχρι να το "επιτρέψουν" τα άστρα. "Αν αρνηθείς τη συμβουλή του αστρολόγου", είπε ένας επίσημος, "οι βουδιστές μοναχοί δεν θα ευλογήσουν τα μηχανήματα στα εγκαίνια - έτσι κανείς δεν θα πιει κόκα κόλα στην Ταϊλάνδη". Στο βασίλειο του Σικίμ, που βρίσκεται στα Ιμαλάια, όταν ο διάδοχος του θρόνου Τοντούπ Νάμγκιαλ θέλησε να παντρευτεί τη Νεοϋορκέζο Χόουπ Κουκ, με εντολή των αστρολόγων της Αυλής ο γάμος καθυστέρησε για ένα χρόνο, μέχρι το 1963. 
Στη Δύση, η Εποχή του Διαφωτισμού (18ος αιώνας) έφερε την παρακμή της αστρολογίας, της μαγείας, της μαγγανείας και των άλλων αποκρυφιστικών τεχνών. Άλλα σε πείσμα πολλών επιστημόνων και άλλων διανοούμενων, η αστρολογία ξαναγύρισε στον 20ο αιώνα. Μόνο στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επαγγελματίες αστρολόγοι που ασκούν την τέχνη τους και υπολογίζεται ότι έχουν γύρω στα πενήντα εκατομμύρια οπαδούς. Όμως, μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, αφού ένα γκάλοπ που έγινε το 1987 απέδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί, ηλικίας δεκατριών έως δεκαοχτώ χρονών, πιστεύουν στην αστρολογία. Ενώ το 1979 το ποσοστό των εφημερίδων που δημοσίευαν ωροσκόπιο ήταν 78%, το 1988 το ποσοστό αυτό έφτασε το 92%. Αν και οι αστρολόγοι χαρακτηρίζουν τις στήλες αυτές ρηχές και χωρίς αξία, είναι ωστόσο οι πιο πολυδιαβασμένες. 
Στο δυτικό κόσμο ένας στους δέκα χιλιάδες ασχολείται με την αστρολογία σαν μαθητευόμενος ή επαγγελματίας - το ίδιο ποσοστό αναφέρεται και για την ψυχολογία. Υπάρχουν περίπου χίλια βιβλία που πραγματεύονται το θέμα σοβαρά και έχουν εκδοθεί στις δυτικές γλώσσες - ίδιος αριθμός, περίπου, με τα βιβλία της αστρονομίας. 
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια η αστρολογία, που αποτελεί ένα δυνατό παράγοντα στη ζωή Αμερικανών και Ευρωπαίων, εκτείνεται πέρα από τα ωροσκόπια των εφημερίδων τα οποία οι αναγνώστες διαβάζουν άπληστα για να βρουν υποσχέσεις σχετικές με τα οικονομικά ή συναισθηματικά τους προβλήματα. Αντίθετα με τους αστρολόγους της Ανατολής, οι οποίοι αφιερώνονται σχεδόν ολοκληρωτικά στην πρόγνωση του μέλλοντος, οι περισσότεροι επαγγελματίες στη Δύση δίνουν έμφαση στον ψυχολογικό τομέα, δηλαδή βασίζουν τις συμβουλές τους σε αυτά που λένε τα άστρα και οι πλανήτες για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του πελάτη τους. Όμως, δεν αγνοούν το πεπρωμένο. Κάθε αναγνώστης περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας ξέρει ότι πολλοί ηθοποιοί συμβουλεύονται τους αστρολόγους τους σε επαγγελματικά και συναισθηματικά θέματα. Είναι όμως λιγότερο γνωστό ότι και οι επιχειρηματίες καταφεύγουν στους αστρολόγους τους, τόσο συχνά μάλιστα όσο και στους χρηματιστές τους. Λέγεται ότι ο μεγιστάνας Τζ. Π. Μόργκαν είπε κάποτε: "Οι εκατομμυριούχοι δεν χρησιμοποιούν αστρολόγους, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν". Οι προβλέψεις των καλύτερων αστρολόγων που είναι ειδικευμένοι στα οικονομικά, όπως ο Αρτς Κρόφορντ στις χρηματιστηριακές αξίες, τραβούν την προσοχή της Γουώλ Στρητ και αποφέρουν στους πελάτες τους υψηλά ετήσια εισοδήματα. Ακόμα και στις αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν επιτυχία.