Ο Άρης
Η διάβρωση είναι η αιτία της κοκκινωπής χροιάς του Άρη, η οποία προφανώς είναι η αιτία για το χαρακτήρα που αποδίδεται στους θεούς οι οποίοι συνδέονται με τον πλανήτη. Κρυσταλλικοί βράχοι στην επιφάνειά του έχουν σπάσει και οξειδωθεί. Ήταν φυσικό στους αρχαίους λαούς να συνδέσουν την κόκκινη μπάλα που αναβοσβήνει στο νυχτερινό ουρανό με τις θυμωμένες θεότητες, αφού τα γνωρίσματά τους ταίριαζαν σε αυτό το χρώμα. 
Έτσι οι Βαβυλώνιοι έλεγαν ότι ο πλανήτης ήταν ο Νεργκάλ, ο θεός του πολέμου που κυριαρχεί στο αίμα, τη φωτιά και τη θερμότητα. Για τους Έλληνες η κόκκινη σφαίρα ήταν ο δικός τους θεός του πολέμου, ο Άρης, ένας καβγατζής, αλαζόνας θεός τον οποίο θαύμαζαν για τη γενναιότητα του και μισούσαν για την ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις αιμοσταγείς συγκρούσεις. 
Ο ρωμαϊκός θεός Μαρς έχει περιλάβει πολλά από τα χαρακτηριστικά και τους μύθους του προδρόμου του, του Άρη, άλλα η θέση του ήταν πολύ πιο σεβαστή από τη θέση του Έλληνα θεού. Κρατούσε τα σκήπτρα της γεωργίας και του πολέμου και ήταν ο δεύτερος στην τάξη θεός μετά τον Γιούπιτερ (Δία) στο ρωμαϊκό πάνθεο. 
Οι ανθρώπινες παρορμήσεις που αντιπροσωπεύονται από τον αρχετυπικό Άρη-Μαρς, είναι από τους πιο έντονα αποφασιστικούς παράγοντες της ιστορίας. Γίνονται καταφανείς στις μάχες μεταξύ στρατών. Άλλα το αρχέτυπο διαδραματίζει επίσης το ρόλο του σε κάθε επίτευγμα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, θάρρος, γενναιότητα, πείσμα, είτε πρόκειται για κατορθώματα στον αθλητικό τομέα, στις εξερευνήσεις, στη μηχανική, στην κοινωνική αναμόρφωση, στις επιχειρήσεις η στην παιδεία. Ίσως η ορμή του Άρη να οδηγεί τον αιώνα μας πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή - σκεφτείτε τους τρομερούς πολέμους, τις οικονομικές αυτοκρατορίες οικοδομημένες από αδάμαστους επιχειρηματίες και τις πράξεις των ηρώων του στα μέτωπα της ιατρικής, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των τεχνολογικών νεωτερισμών και των διαπλανητικών ταξιδιών. 
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι στην αστρολογία ο πλανήτης Άρης αντιπροσωπεύει, από τη μια μεριά, την κατεργαριά, το θυμό, την ανεξέλεγκτη επιθετική αυτοπεποίθηση, την προσωπική φιλοδοξία, την ακατάσχετη επιθυμία για δύναμη και, από την άλλη, επηρεάζει τη θετική δημιουργικότητα, το θάρρος και την αναζήτηση επιτευγμάτων αντί δύναμης. 
Ο Άρης κυβερνά τα ζώδια του Κριού και του Σκορπιού. Θεωρείται ότι υποδηλώνει γενικά τον άντρα, ειδικά το σύζυγο, και ότι έχει μεγάλη σχέση με την καριέρα των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των αθλητών, των κληρικών και των καλλιτεχνών εφόσον η σταδιοδρομία τους χρειάζεται ιδιαίτερο θάρρος. Λέγεται ότι ένα άτομο κάτω από την επίδραση αυτού του πλανήτη στερείται λεπτότητας, ευγένειας και βάθους και μπορεί να είναι εριστικό, ευερέθιστο, ανυπόμονο, με τάσεις οργής. Άλλα αυτό το πρόσωπο δεν θα κουραστεί ποτέ να προσπαθεί, δεν θα φοβηθεί ποτέ να προκαλέσει την υπάρχουσα τάξη. 
Από φυσιολογική άποψη, ο Άρης συνδέεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το μυϊκό σύστημα, τα επινεφρίδια, τη θερμότητα του σώματος και τα σεξουαλικά όργανα. Θεωρείται συχνά υπαίτιος της επιθετικής συμπεριφοράς στο σεξ. 
Στη γραφική αναπαράσταση του Άρη, ο σταυρός της ύλης έχει μετασχηματισθεί σε ένα τόξο σχεδιασμένο στη κορφή ενός κύκλου, ο οποίος αντιπροσωπεύει την κυριαρχία της ύλης επί του πνεύματος. Θεωρείται το παγκόσμιο σύμβολο του αρσενικού.