Ο Δίας
Ο πελώριος και μεγαλειώδης Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι το κατάλληλο ουράνιο σύμβολο για το βασιλιά των θεών. Έχοντας μάζα τριακόσιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, προχωρεί με μεγαλοπρεπές βήμα γύρω από τον ήλιο συμπληρώνοντας μια περιστροφή κάθε δώδεκα χρόνια. Παρόλο που είναι υπερμεγέθης, ο πλανήτης δεν είναι σχεδόν παρά ένα μπαλόνι με θερμό αέρα. Αποτελείται κυρίως από αέρια - υδρογόνο και Ήλιο - και πιστεύεται ότι δεν έχει συμπαγή επιφάνεια. Οι οριζόντιες λωρίδες φωτός και σκοταδιού που κάνουν το Δια να εμφανίζεται ριγωτός, είναι σύννεφα στην ατμόσφαιρά του. 
Στη Ρώμη, ο αρχοντικός Γιούπιτερ πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των θεών, γνωστό σαν Δια στο ελληνικό πάνθεο. Ο Ζευς ήταν ο κυβερνήτης του όρους Όλυμπος, της κατοικίας των θεών. Ο μύθος αναφέρει ότι ανέλαβε την εξουσία εκθρονίζοντας τον τυραννικό Τιτάνα πατέρα του, τον Κρόνο, μια πράξη που συχνά ερμηνεύεται ως ο θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής πάνω στα ζωώδη ένστικτα. Οι Έλληνες απεικονίζουν το Δια σαν ένα γενειοφόρο άντρα τυλιγμένο με ένα γαλάζιο μανδύα, πάνω σε έναν αετό μερικές φορές. Ο θεός κρατάει τον κεραυνό, έμβλημα της δύναμής του. 
Αν και βρισκόταν στο πιο ψηλό πνευματικό επίπεδο είχε ωστόσο και τη σαρκική του φύση. Ήταν νυμφευμένος με την αδερφή του Ήρα, τη Γιούνο των Ρωμαίων, άλλα του άρεσε να ερωτοτροπεί και με άλλες. Είχε Ολύμπιες ορέξεις και ζωτικότητα και συγχρωτιζόταν με αναρίθμητες θεότητες και θνητούς και των δυο φύλων. Ωστόσο οι Έλληνες θεωρούσαν ότι περιφρουρούσε την κοινωνική τάξη, ιδιαίτερα την ανωτερότητα του άντρα πάνω στη γυναίκα. Ο ρωμαϊκός Γιούπιτερ ήταν πιο σεβαστός από τον Έλληνα προκάτοχό του. Ήταν ο κύριος της ημέρας και - όπως ο Δίας - ο κύριος των κεραυνών που αποτελούσαν τα άμεσα μηνύματα του στην ανθρωπότητα. Ο Δίας εξελίχθηκε ήρεμα περνώντας από τον αρχαίο μύθο στον αστρολογικό του ρόλο, αντιπροσωπεύοντας την αρσενική εξουσία. Είναι ο σοφός άντρας που φωτίζει τον κόσμο με τις έννοιες μάλλον παρά με τον κεραυνό. Λέγεται ότι μας εμπνέει να ξεπεράσουμε τις άμεσες υποστάσεις μας, πνευματική και υλική. Επομένως, ο πλανήτης συνδέεται με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τη γενναιοδωρία, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη, το νόμο, την τιμιότητα όπως και με τον πλούτο και την κοινωνική τάξη. Εκείνοι οι οποίοι έχουν το Δια τονισμένο στο ωροσκόπιό τους υποτίθεται ότι είναι σεβαστοί και πετυχημένοι. Άλλα σαν συνειδητά άτομα θα περιγελάσουν τις τυπικότητες στο όνομα των ανώτερων αρχών. Υποτίθεται ότι λειτουργούν σε τόσο υψηλή κλίμακα που αν δεν ελεγχθούν μπορεί να φτάσουν σε εξτρεμισμούς. Επιπλέον έχουν την τάση να υπεργενικέυουν και να εκφέρουν βαθιές απόψεις χωρίς να αναλύουν τα "ψιλά γράμματα". Αυτό μπορεί να τους κάνει τυφλά και επικίνδυνα αισιόδοξους. 
Ιερείς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, γιατροί, φιλάνθρωποι, δικαστές, δικηγόροι, δάσκαλοι και διευθυντές επηρεάζονται από τον Δια. Υποτίθεται ότι χαρίζει μια αριστοκρατική συμπεριφορά και μια ευκολία στις ξένες γλώσσες, τάσεις πολύ χρήσιμες στους διπλωμάτες. 
Ο Δίας είναι κυβερνήτης του Τοξότη και των Ιχθύων και επιβλέπει την κυκλοφορία του αίματος. Το σύμβολο που τον αντιπροσωπεύει, ένα ημικύκλιο ανυψωμένο πάνω σε ένα σταυρό, είναι το σύμβολο του θριάμβου του νου επί της ύλης.