Ο Ερμής
Ένας μικροσκοπικός πλανήτης που τρέχει σε μια εκκεντρική τροχιά, ο Ερμής, αντανακλά την άτακτη μυθική και αστρολογική του κληρονομιά. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από το μισό εκείνου της Γης και είναι ο δεύτερος μικρός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα μετά τον Πλούτωνα, είναι όμως ο πιο ταχύς - συμπληρώνει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο σε ογδόντα οχτώ ημέρες. 
Ίσως λόγο του μικρού του μεγέθους και της θέσης πολύ κοντά στον Ήλιο η αρχαία μυθολογία έδωσε στο θεό Ερμή ορισμένες από τις ιδιότητες ενός άτακτου παιδιού. Καρπός του έρωτα του Δία προς τη νύμφη Μαία - κόρη του Τιτάνα Άτλαντα - εξελίχθηκε από βρέφος σε ένα μικρο αγόρι λίγα λεπτά μετά που η μητέρα του έβαλε το νεογέννητο να κοιμηθεί, και μόλις εκείνη γύρισε την πλάτη της ο Ερμής βγήκε έξω αθόρυβα και έκλεψε ένα κοπάδι με αγελάδες που άνηκαν στον ετεροθαλή αδερφό του, τον Απόλλωνα. Ο θεός - Ήλιος θύμωσε πολύ άλλα το παιδί τον γοήτεψε και τον ηρέμησε παίζοντας του ένα σκοπό με την πρώτη λύρα του κόσμου. Την επινόησε εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας τα έντερα μιας κλεμμένης αγελάδας σαν χορδές και δένοντάς τα σε ένα κέλυφος χελώνας. 
Ίσως, λόγω της επινοητικότητας του να χρίστηκε αγγελιοφόρος των θεών. Για να μπορεί να εκτελεί γρήγορα τα ουράνια θελήματα είχε προικιστεί με μια φτερωτή περικεφαλαία και φτερωτά σαντάλια. 
Οι Έλληνες θεωρούσαν τον Ερμή πιο έξυπνο από όλους θεούς, πίστευαν ότι είχε επινοήσει την αλφάβητο, τη μουσική κλίμακα, την αστρονομία και την πυγμαχία. Επιπλέον, ήταν ο κύριος των ταξιδίων και του εμπορίου και προστάτης της αλχημείας, δηλαδή της μαγικής τέχνης που μεταστοιχειώνει τα μέταλλα σε χρυσό. 
Οι Ρωμαίοι τον καλωσόρισαν στο πάνθεο τους σαν το θεό Μέρκουρι, που εκτός των άλλων καθηκόντών του κυβερνούσε και τις συναλλαγές. Οι ικανότητες του θεού ως αλχημιστή επεκτάθηκαν και στην ιατρική. Έτσι, ο Ερμής έφερε το κηρύκειο, μια ράβδο γύρω από την οποία είχαν τυλιχτεί δυο φίδια, και είχε τη δύναμη να θεραπεύει τους αρρώστους. 
Ακριβώς όπως οι αστρονόμοι αγνόησαν τον πλανήτη για πολύ καιρό, έτσι και οι αστρολόγοι δεν του έδωσαν μεγάλη σημασία μέχρι τώρα πρόσφατα. Η επιρροή του και το μέγεθός του μπορεί να φαίνονται μικρά, άλλα οι αστρολόγοι πιστεύουν, σήμερα, ότι ο πλανήτης είναι ένας δυνατός παράγοντας αυτογνωσίας. Στα λατινικά έχει το ίδιο όνομα με τον υδράργυρο, έτσι συμβολίζει τη ρευστότητα που νικάει την ακαμψία. Επομένως, γίνεται κύριος κάθε νέας εκκίνησης, διαταραχής των συμβατικών τάσεων, των πυρήνων μονοπατιών, των εφευρέσεων και της αλλαγής. Το μήνυμα του Ερμή είναι σχετικό με τον προσωπικό μετασχηματισμό, ένα γεφύρωμα μεταξύ του ατόμου και των δυνατοτήτων του. 
Ο όρος "Ερμιακός" αναφέρεται στους ανθρώπους με ζωντανή και μεταβλητή ιδιοσυγκρασία. 
Αστρολογικά, λέγεται ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί κάτω από την επίδραση του είναι ειδικοί να σπάνε τις σαπουνόφουσκες των άλλων - ανακαλύπτοντας τις προσποιήσεις τους και κάνοντάς τους να επανεξετάσουν τη στάση τους. Πρόκειται, βέβαια, για ένα ταλέντο που δεν το θαυμάζει όλος ο κόσμος και ιδίως τα θύματα αυτού που το έχει. Αν και ο Ερμής έχει την τάση να κριτικάρει, να επιχειρηματολογεί η να σαρκάζει, ο πλανήτης προσφέρει επίσης τα δώρα της μεγάλης αντίληψης, της διανοητικής ευστροφίας και της τέχνης της επικοινωνίας. Είναι ο μάγος, ο αλχημιστής που μεταστοιχειώνει μαγικά τις λέξεις σε ουσία. Λέγεται ότι ο πλανήτης εμφανίζεται με δύναμη στην εποχή μας, εποχή των κομπιούτερ, με τη μεγάλη πρόοδο στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν δυνατή την παρουσία του Ερμή στο ωροσκόπιό τους, είναι πιθανό να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία, τη διδασκαλία, τον τουρισμό, την παιδεία, την ιατρική, να γίνουν γραμματείς, επιπλοποιοί, μηχανικοί.