Ο Κρόνος
Ο δυσοίωνος Κρόνος, ο πιο μακρινός από τη Γη, ορατός με γυμνό οφθαλμό, πλανήτης, είναι επίσης ο έκτος κατά σειρά από τον Ήλιο. 
Οι Έλληνες τον ταύτισαν με τον Κρόνο, τον αρχηγό της φυλής των θεών γιγάντων οι οποίοι ονομάζονταν Τιτάνες και κυβερνούσαν πριν από τους ολύμπιους. Φοβισμένος από μια προφητεία που έλεγε ότι ένα από τα παιδιά του θα τον εκθρόνιζε, ο τρομερός θεός έτρωγε κάθε του παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του. Άλλα η γυναίκα του η Ρέα έσωσε ένα βρέφος προσφέροντας στο γίγαντα αντί για αυτό μια πέτρα και έτσι ο Δίας μεγάλωσε για να εκπληρωθεί η προφητεία. 
Οι Ρωμαίοι παρομοίασαν τον Κρόνο με το θεό της γεωργίας που παρέλαβαν από τους Ετρούσκους. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σάτουρν, θεός του χρόνου και της γεωργίας. 
Η αστρολογία θεωρεί τον πλανήτη μια πολύπλοκη και ουσιώδη συνθλιπτική δύναμη που ισορροπεί την υπερβολική αισιοδοξία του Δια. Ο Κρόνος μπορεί να δηλώνει κακοτυχία, άλλα συχνά εξυπηρετεί μια πιο ρεαλιστική προοπτική. 
Θεωρείται ο μεσάζων μεταξύ των εσωτερικών, προσωπικών πλανητών και των εξωτερικών "διαπροσωπικών" - αυτών δηλαδή που κυβερνούν ένα πιο ευρύ περιβάλλον, πέρα από το Εγώ, και την αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου και του περιβάλλοντος αυτού. Ο Κρόνος, σαν ρυθμιστής, αντιπροσωπεύει την εξουσία. Η θέση του κατά τη γέννηση λέγεται ότι καθορίζει τη σχέση του παιδιού με τον πατέρα. Αντιπροσωπεύει επίσης την εσωτερική εξουσία, δηλαδή τη συνείδηση και τον αυτοέλεγχο. Σε περίπτωση που αποτύχει να λάβει κανείς υπόψη του τους περιορισμούς που του επιβάλλουν τα δυο αυτά, τότε η σύγκρουση με το κατεστημένο κοινωνικό σύστημα μπορεί να γίνει αναπόφευκτη. 
Η επίδραση του μπορεί να εμπνεύσει η να καταστρέψει. Σε θετικές περιπτώσεις προσδίδει επιμονή, αντοχή, πρόνοια, οικονομία και διοικητικές ικανότητες. Η δυνατή του παρουσία στο ωροσκόπιο μπορεί να δείχνει ένα πρόσωπο που του αρέσει η ρουτίνα και που είναι ίσως πεπρωμένο του μια καριέρα στο στρατό, στην κυβέρνηση, σε επιχειρήσεις η στη θρησκεία. Ένας αρνητικός Κρόνος προειδοποιεί ότι υπάρχουν αναστολές, εγωισμός, σκληρότητα, πονηριά και πλεονεξία. 
Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο έχει διάρκεια είκοσι εννιάμισι ετών. Ο πρώτος του πλήρης κύκλος στο ωροσκόπιο ενός ανθρώπου, καθώς πλησιάζει τα τριάντα, θεωρείται από τους αστρολόγους ότι σημειώνει μια περίοδο αλλαγής, μια ευκαιρία για εκτιμήσεις και μεταμόρφωση. 
Ο Κρόνος είναι κυβερνήτης του Υδροχόου και του Αιγόκερω. Λέγεται ότι κυβερνάει, επίσης, τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, και τις ασθένειες που είναι αποτέλεσμά της όπως επίσης τις αρρώστιες που προσβάλλουν την ουροδόχο κύστη και τη σπλήνα. 
Η γραφική του αναπαράσταση, όπως και του Δια, περιλαμβάνει το σταυρό και το ημικύκλιο. Άλλα στην περίπτωση του Κρόνου ο σταυρός έχει τη μεγαλύτερη αξία. Κάνει την ύλη να κυριαρχεί στο νου και να μεταφέρει στη Γη ο,τι άυλο.