Ο Αντίχειρας
Τίποτε δεν φανερώνει τον χαρακτήρα μας στις καθημερινές ασήμαντες εκδηλώσεις περισσότερο από τον αντίχειρα. Φανταστείτε πως θα ήταν αδύνατο να πιάσουμε μια πρέζα αλάτι αν ο αντίχειράς μας δεν ήταν καλά αναπτυγμένος. Επίσης το ίδιο ισχύει και με τη χρήση του ψαλιδιού. Οτιδήποτε πρέπει να πιάσουμε, να χουφτώσουμε, απαιτεί την χρησιμοποίηση του αντίχειρα, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με την ανάπτυξη του μυαλού και του ματιού. Στην χειρομαντεία η ανάπτυξη του αντίχειρα αναφέρεται στη θέληση. 
Ο ιδανικός αντίχειρας για τον χαρακτήρα και την ευαισθησία είναι εκείνος που είναι σχετικά μακρύς (φτάνει δηλαδή περίπου ως τη μεσαία άρθρωση του δείκτη, όταν είναι κολλημένος στην πλευρά της παλάμης), καλοσχηματισμένος, δηλαδή σταθερός και με καλές αναλογίες στο πάνω τμήμα του και λίγο "αδυνατισμένος" στο μεσαίο τμήμα και σχετικά ευλύγιστος. Όταν τα δάχτυλα του χεριού είναι ανοιχτά, ο αντίχειρας πρέπει να απέχει από την παλάμη μια λογική απόσταση (αν π.χ. ο δείκτης υποθέτουμε ότι δείχνει το βορρά, ο αρμονικός αντίχειρας πρέπει να δείχνει βορειοδυτικά), δεν πρέπει να είναι άκαμπτος (δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να ανοίξει και άλλο με ευκολία και η πάνω του άρθρωση να λυγίζει με κάποια πίεση προς τα πίσω, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πρέπει να σχηματίζει γωνία με τη βάση του). Ο αντίχειρας αυτός φανερώνει άτομο όπου η θέληση, η λογική και ο έρωτας εναρμονίζονται στον χαρακτήρα του. 
 - Όσο πιο μεγάλη είναι η γωνία που σχηματίζεται από τον τεντωμένο αντίχειρα και τον δείκτη, τόσο πιο γενναιόδωρος είναι ο άνθρωπος. Η γωνία αυτή είναι γνωστή σαν "γωνία της γενναιοδωρίας". Ένας αντίχειρας δύσκαμπτος που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την πλευρά της παλάμης, φανερώνει άτομο πολύ φειδωλό με το χρήμα. Ένας αντίχειρας που, στη φυσιολογική του θέση, κρύβεται στην παλάμη φανερώνει άτομο με φοβίες και άγχη. 
 - Όσο πιο πίσω μπορεί να λυγίσει η πάνω άρθρωση του αντίχειρα, τόσο πιο βολικός ο άνθρωπος. Ένας άκαμπτος αντίχειρας, αντίθετα, φανερώνει φύση αυστηρή. 
 - Ένας ευκίνητος, κινητικός, θα λέγαμε, αντίχειρας φανερώνει προσαρμοστικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κάτοχός του είναι κορόιδο ή θύμα. 

Τα τρία τμήματα του αντίχειρα από πάντα συμβόλιζαν τη θέληση (πάνω τμήμα), τη λογική (μεσαίο τμήμα) και την ερωτική φύση (κάτω τμήμα). Η κάτω άρθρωση συνορεύει με το όρος της Αφροδίτης, όπως είδαμε. 
 - Αν το πάνω τμήμα είναι λεπτό καλοσχηματισμένο και σταθερό πάνω τμήμα φανερώνει κανονική θέληση και επιθετικότητα. Όταν είναι πολύ γεμάτο και σταθερό το πάνω τμήμα φανερώνει ισχυρή θέληση και εγωκεντρισμό. 
Μερικές φορές συναντούμε τον "αντίχειρα πλήκτρο". Το πάνω τμήμα του είναι τόσο σφικτό και μάλλον υπερτροφικό που μοιάζει με σφυρί. Φανερώνει ένα πρωτόγονο εγώ, θέληση ισχυρότατη και έντονα υλιστική. Οι αντίχειρες αυτοί είναι σπάνιοι, άλλα όταν τους συναντούμε μας προειδοποιούν για τις ανθρώπινες σχέσεις. 
 - Το μεσαίο τμήμα, μεταξύ της πάνω και της μεσαίας άρθρωσης, συμβολίζει την λογική. Όταν είναι πολύ παχουλό φανερώνει χαρακτήρα που του αρέσει να επιβάλλεται στους άλλους. Όταν είναι πολύ λεπτό φανερώνει άνθρωπο υπερευαίσθητο και μυαλό εκλεκτικό. Όταν είναι ελαφρώς αδυνατισμένο, το μεσαίο τμήμα φανερώνει ισορροπημένο και λογικό μυαλό. 
 - Το κάτω τμήμα, που ενώνεται με το όρος της Αφροδίτης, συμβολίζει τα ζωώδη ένστικτα και πάθη. Θα το συγκρίνουμε με τον υπόλοιπο αντίχειρα. Αν είναι πολύ αναπτυγμένο (βεβαίως είναι πιο αναπτυγμένο από τα άλλα τμήματα αφού είναι μακρύτερο και πιο γεμάτο, άλλα μιλάμε πάντα με αναλογίες) τότε η ερωτική φύση εξουσιάζει τη θέληση και τη λογική. Αν είναι λεπτό και επίπεδο, πάντα σε αναλογία με τα υπόλοιπα τμήματα, φανερώνει έλλειψη αρμονίας μεταξύ της ζωτικής ορμής και της θέλησης και της λογικής. 

Οι αναλογίες είναι πολύ σημαντικές στον αντίχειρα. Αν τα πάνω τμήματα είναι μικρά σε σχέση με το κάτω, τότε έχουμε άτομο με αδύνατη θέληση. Αν το πάνω τμήμα είναι υπερβολικά μακρύ σε σχέση με το μεσαίο, τότε η θέληση εξουσιάζει τη διάνοια. Αν το μεσαίο τμήμα είναι δυσανάλογα μακρύ και το πάνω μέρος μικρο και αδύναμο, τότε έχουμε άτομο με πραγματικά μεγάλες σπουδαίες ιδέες που δεν έχει όμως το θάρρος να τις πραγματοποιήσει. Κανονικό μήκος θεωρούμε ότι έχει ο αντίχειρας που φτάνει τουλάχιστον ως τα μισά του κάτω τμήματος του δείκτη, όταν ακουμπάει στην πλευρά του χεριού. Μεγάλος αντίχειρας είναι εκείνος που φτάνει ως το μεσαίο τμήμα του δείκτη και φανερώνει ισχυρή θέληση και μεγάλες πνευματικές ικανότητες. Κοντός είναι ο αντίχειρας που μόλις φτάνει ως την κάτω άρθρωση του δείκτη και φανερώνει περιορισμένες πνευματικές ικανότητες. 
Το σχήμα του αντίχειρα, (αν είναι λείες ή ροζιασμένες οι αρθρώσεις), επίσης επηρεάζει τη θέληση, τη λογική και την ερωτική φύση του ατόμου. Όταν ο αντίχειρας είναι μυτερός με λείες αρθρώσεις, έχουμε φύση παρορμητική. Όταν είναι τετράγωνος με λείες αρθρώσεις, έχουμε φύση ρεαλιστική. Όταν η άκρη του είναι πλατιά (άλλα όχι κορυνοειδής) με μεγάλες αρθρώσεις, έχουμε άτομο με πλούσια φαντασία. Όταν είναι τετράγωνος άλλα με ρόζους, έχουμε φύση πρακτική που αγαπά όμως τους πειραματισμούς.